HNB zaradio dvije milijarde kuna, ali u proračun ne ide ni lipa

Bez autora
Jul 17 2011

Bez obzira na dvije milijarde kuna dobiti iz 2010., proračun ove godine neće dobiti ni lipe iz HNB-a. Ta je dobit posljedica tečajnih razlika te će završiti u državnim pričuvama. Lani je, na primjer, proračun dobio 318 milijuna na četiri puta manju dobit, ali je ona proizlazila iz zarade na kamatama, a ne na tečajnim razlikama. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila godišnje izvješće HNB-a, ali je upozorila na to da su kamatni prihodi HNB-a pali 345 milijuna kuna, odnosno 60 posto. Podaci su takvi kakvi jesu, a oni su rezultanta već poznatih načela u upravljanju međunarodnim pričuvama: ponajprije se vodi računa o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, a tek uz te pretpostavke i o što boljem prinosu. To je vrijedilo i u prošloj i u pretprošloj godini, ali su uvjeti ulaganja i međuvalutni odnosi na svjetskom financijskom tržištu lani bili nepovoljniji, pa se to odrazilo i na rezultat.

HNB zaradio dvije milijarde kuna, ali u proračun ne ide ni lipaBez obzira na dvije milijarde kuna dobiti iz 2010., proračun ove godine neće dobiti ni lipe iz HNB-a.

Ta je dobit, kažu u HNB-u, posljedica tečajnih razlika te će završiti u državnim pričuvama.

Lani je, na primjer, proračun dobio 318 milijuna na četiri puta manju dobit, ali je ona proizlazila iz zarade na kamatama, a ne na tečajnim razlikama. Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila godišnje izvješće HNB-a, ali je upozorila na to da su kamatni prihodi HNB-a pali 345 milijuna kuna, odnosno 60 posto.

– Podaci su takvi kakvi jesu, a oni su rezultanta već poznatih načela u upravljanju međunarodnim pričuvama: ponajprije se vodi računa o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, a tek uz te pretpostavke i o što boljem prinosu. To je vrijedilo i u prošloj i u pretprošloj godini, ali su uvjeti ulaganja i međuvalutni odnosi na svjetskom financijskom tržištu lani bili nepovoljniji, pa se to odrazilo i na rezultat – odgovorili su u HNB-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik